Vad är en ping?
Kalmars Världsbutik
Ja det finns en sådan, äntligen!!!
För visst vill vi alla ha en möjlighet att välja Fair Trade når vi köper kaffe, te, Choklad, leksaker osv.
Värlsdbutiken www.varldsbutiken.se drivs av en ideell förening, och söker nu med ljus och lykta efter en ny loka. Just nu finns butiken på Södra Långgatan 28, men lokalen delas med en annan organisation och det är inte hållbart långsiktigt.
Titta gärna in i butiken, hör av dig om du vill bli medlem, antingen stödjande medlem eller engagerad .
Jag känner en stor glädje och inspiration för det engagemang som finns bland medlemmarna i Världsbutiken i Kalmar, nu ska vi hitta en ny lokal och satsa på marknadsföring och nätverksbyggande, allt för at få en mer rättvis värld.
På tisdag mellan kl 16 och 18 finns jag där bakom disken, välkommen.
För visst vill väl du Fika med en schysst böna....
Fri parkering på Kvarnholmen
Ja den möjligheten kommer att försvinna för inom några år. Jag kommer att göra allt jag kan för att bilda opinion mot ett beslut om att avgiftsbelägga samtliga parkeringsplatser på Kvarnholmen.
Jag tänker främst på de som bor exempelvis på landsbygden, och som inte har tillgång till kollektivtrafik, och har sitt jobb inne i stan. Likaså, de småbarnsföräldrar som har barn på dagis och måste använda bilen för att få Livspusslet att gå ihop.
Vem har råd att betala 100 - 150 kr / dag i P-avgift, det handlar om 10 - 15 000 kr/ år.
Nej fy sjutton för P-Hus i Kalmar som är anledningen till att alla platser ska avgiftsbeläggas. Snälla Kalmarbor och pendlare från andra kommuner, hjälp till att bilda opinion för fortsatt avgiftsfria parkeringar.
Att ett sådant här förslag kommer upp, beror det på att de som sitter i kommunledningen bor i cenrala Kalmar och inte är beroende av bilen i sin vardag?
Liten blir stor
Men är man mamma så är barnen ju alltid små. Idag fick jag ett sms kl 06 15, nu är vi på väg in i planet, messar John snart 20. Han är på väg till Indien, ska vara där på studieresa under drygt två månader med sin klass. Ja, det går säkert bra, men visst känns det ... Säkert är ni många som känner som jag.
I min nya favorittidning Camino http://www.caminomagasin.se/ finns ett reportage om en ursprungsbefolkning i Nilgrisbergen i Tamili Nadu i södra Indien. John ska besöka en grannby till den byn som tidningen gör reportage hos. John och fyra elever till från skolan ska bo och leva med människorna i byn i tre veckor. Säkert en lärorik tid.
Ni kanske undrar vilken skola han går på, Biskops Arnö Folkhögskola, som ligger vid Sigtuna. Folkhögskolan drivs av Föreningen Norden och den kurs John går heter Ekologi och Global Solidaritet. Nu började han där i höstas, så den omställningen att han flyttat hemifrån har jag ju klarat av. Nu sitter jag och väntar på ett sms, från Indien, att dom är framme och att resan gått bra.
Varma fötter
Senaste numret av tidningen Land, gjorde mig varm i hjärtat. Där finns en artikel om Lotta Sandström som jobbar i den svenska utlandsstyrkan i Afghanistan.
Under sin vistelse i Afghanistan har hon sett att barnen har väldigt dåliga skor eller ofta inga alls. Nu är det vinter i Afghanistan och där är kallt och snöigt. Därför startade Lotta insamlingen Varma fötter. Lotta Sandström köper skor lokalt i Afghanistan, nu handlar det om varma kängor. Idag , innan tidningen Lands artikel, har Lotta delat ut 1 500 par vinterskor till barnen i Afghanistan.
Lotta jobbar som säljare hemma som säljare och i Mazar-e-Sharif på den svenska basen med logistik. Projektet Varma fötter sker, på fritiden och med egna medel.
Visst vill du hjälpa ett barn i Afghanistan att få Varma fötter, det är enkelt.
Sätt in 65 kr på Nordeakontot 4051 18 99110, som är ett konto enbar för Varma fötter. De anställda i Försvarsmaktens utlandsstyrka i Afghanistan ser till att kängorna når barnen utan några mellanhänder. Barnen som får kängorna är upp till 14 år.
Lotta blir glad om du även skickar ett mejl att pengar är på väg. Då kan hon beställa skor, för att på så vis värma fler fötter under en längre tid. Lottas mejladress är [email protected] Då får du även en rapport om hur projektet löper vidare.
Nya Apoteket
Idag har utredningen om förslaget hur avecklingen av det svenska apoteksmonopolet bör gå till presenterats. Dagens apoteksmonopol är ett av alla de exempel på hur Sverige styrt av socialdemokrater med tilltro till staten som människornas beskyddare är lag, ja nästintill ristat i sten.
Nej med det här förslaget får vi en nytt område för företagande och Sverige ger valfrihet för kunderna. Idag är apotekstätheten bland de sämsta i Europa, inte minst på landsbygden.
Nu får vi ett nytt Apotek, med nya ägare i Hela Sverige
Besök i den lilla lilla staden
När jag sedan på höger sida om vägen ser Kungsgårdens vita magasin, som påminner om en sydeuropeisk boning med sina små fönstergluggar och de vitkalkade väggarna, ja då vill jag stanna och andas in långsamt?.
Så tog jag mig samman åkte vidare och in i Borgholm, Storgatan var full av bilar, men nästan tom på människor. Jag parkerade utefter Trädgårdsgatan, givetvis fri parkering och gott om platser.
Hade för avsikt att köpa fint ullgarn, på Ullcentrum, till min DO REDO tunika, det var liksom avsikten med besökt i Borgolm. Men nej där var stängt, ja jag har all förståelse för detta.
Tog en sväng in på Röda Korsets Second hand, hittade en liten kul såsslev i svart plast för fem kronor, samt sked, gaffel och kniv, i rostfritt till min son John, som ska åka till Indien och luffa runt.Jag (oroliga mamman) tror att han behöver ha med sig ett bestikset.
Gick vidare genom staden, kikade in i en klädbutik med rea, men nej. Gick in på syskrinet, nöp i några tyger, men jag behöver nog inget tyg idag. Hade För avsikt att även besöka RIA:s second hand och där fyndade jag. Flera par bambustickor, några virknålar, en kul stickbok, från 1986, ( pinsamt mode, det som var så snyggt då) samt ett par stora rullar tråd som jag tror är till att sy overlock med. Är på jakt efter en overlock maskin, tror det underlättar och förbättrar resultatet på mina DO REDO projekt.
Så en sväng in i blomsteraffären, där dom brukar ha så spännade blommor. Idag blev det tre lila tulpaner på lök. Efter detta tog jag med bilen svängen runt Kroppkakeboden i Borgolm, så härligt, nykokta kroppkakor med hem till kvällen, vilken fest.
Ja vad vill jag säga med detta? Att en eftermiddag i den lilla nästan folktomma staden var som ett balsam för min själ. Att den lugna lunken, det gråa vädret och det exotiska som vår grannstad Borgholm är, det blev ett vitaminpiller för mig. Och så fina tulpanerna blev i en hög glasvas, ni skulle se.
Även SVT publicerar artikel om rättvisa och miljövänliga fyrverkerier
Tidningen Barometern svarar kritiker:
Miljövänliga raketer en omöjlighet
Publicerad 3 januari 2008 - 08:03 Uppdaterad 3 januari 2008 - 08:06 |
Raketer och smällare kan omöjligen bli miljövänliga skriver tidningen Barometern i torsdagens tidning som svar på kravet från Ingegerd Petersson (c) att nyårsfyrverkeriet som Barometern anordnar varje år måste bli miljövänligt och rättvisemärkt.
Det var igår som kommunpolitikern Ingegerd Petersson (c) skickade ett öppet brev till tidningen Barometern och framförde sina krav. Barometern hänvisar till Kemikalieinspektionens råd om att den som vill vara miljövänlig inte ska skjuta av några raketer alls, men hoppas ändå kunna fortsätta med sitt populära nyårsfyrverkeri.
Vad det gäller kraven på rättvisemärkta raketer svarar Barometern att det inte finns några kravmärkta fabriker i Kina, varifrån man köper en del av sina raketer, men att man samarbetar med sina leverantörer för att få bättre förhållanden för de anställda i fyrverkerifabrikerna
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=33731&a=1014029&lid=puff_1014029&lpos=lasMer
Östran noterar rättvisa fyrverkerier
http://www.ostran.se/nyheter/kalmar/vill_taenda_miljoevaenligt
Vill tända miljövänligt
Ingegerd Petersson efterlyser bättre fyrverkerier
Ingegerd Petersson.
KALMAR
- Visst är det festligt med fyrverkerier. Jag gillar när det blixtrar och dundrar och de fantastiska stjärnfallen, men var finns miljötänkandet?
Nästa nyår vill Ingegerd Petersson, centerpartist i Kalmar, tända på miljövänliga och rättvist tillverkade fyrverkerier.
Under några hektiska dagar skjuts det fyrverkerier för ett par hundra miljoner. Det finns ingen inhemsk tillverkning, fyrverkerierna importeras från Kina.
Upp i rök
- Nu gissar jag bara, men visst finns det anledning att tro att arbetsmiljön för de anställda på fyrverkeriefabrikerna långt bort i Asien inte stämmer med de krav vi här ställer på arbetsmiljö. Vi vet att det tar tid att ställa om tillverkning, men det är hög tid att påbörja den delen av miljöarbetet som lätt går upp i rök.
I fyrverkerier ingår ett 20-tal olika metaller som gör att raketerna får färg och smäller. Aluminum och järn ger gnistregn, barium ger grön färg, koppar blå, magnesium vit, natrium gul och strontium röd. Tas tungmetallerna bort, och fyrverkerierna blir mer miljövänliga blir det bara vita fyrverkerier.
- Vi kommer ihåg hur snabbt pappersindustrin ställde om när vi konsumenter inte längre ville ha klorblekt papper. Nu går det inte att jämföra svensk processindustri och företag i andra världsdelar, men det är vi konsumenter som til syvende och sist bestämmer, menar Ingegerd Petersson.
De metaller som förknippas med hälso- och miljöproblem är främst tungmetallerna kvicksilver, bly, kadmium, krom, koppar och zink. Kvicksilver, kadmium och bly kan lagras i djur och människor, de bryts inte ner och är farliga redan i långa koncentrationer.
Utsläppen från fyrverkerier anses inte ha någon signifikant negativ på verkan på miljön eftersom de är små i jämförelse med utsläppen från andra källor. I pyroteknikutredningen , SOU 1999:128, konstaterades att utsläppen från fyrverkerier är försumbara.
Testade och godkända
Under millenieskiftet registrerades kraftigt förhöjda världen av tungmetaller i luften i Stockhol, enligt en rapport från miljöförvaltningen i Stockholms stad.
De största höjningarna var av vanadium, krom, nickel, strnitum och titan, 400 till 500 gånger högre än normalt, halterna av mangan och molybden var förhöjda cirka 200 - 300 gånger. Men höjningen var tillfällig.
Enligt Räddningsverket köper konsumenter i Sverige fyrverkerier för cirka 200 miljoner kronor varje år. Alla fyrverkerier som säljs ska vara testade och godkända av Räddningsverket.
Karin Asmundsson [email protected] 0480-613 31 |
Kommentar från Barometerns chefredaktör Gunilla Andreasson ang. öppet brev
Nu finns svaret på nätet,
http://www.barometern.se/nyheter/kalmar/politiker-vill-se-miljovanliga-fyrverkerier(408981).gm
Nedan har jag även klistrat in inlägget. Till min glädje ser jag att Tomten redan kommenterat artikeln. Jag hoppas på fler kommentarer och synpunkter, både här på bloggen och i Barometerns nätkommentarer.
Hälsar Ingegerd
Politiker vill se miljövänliga fyrverkerier
Kalmar i dag 20:09 | Uppdaterad i dag 20:22
Miljövänliga och rättvisemärkta fyrverkerier. Det vill centerpartisten Ingegerd Petersson se nästa gång Barometern-OT firar nyår i Stadsparken i Kalmar och i hamnen i Oskarshamn.
LäS MER
I ett öppet brev till Barometern-OT skriver hon att hon i och för sig uppskattar fyrverkerier och gärna vill se dem, men att hon vill att de ska vara miljövänliga och tillverkade med rättvisa metoder.
"Nu ställer jag frågan till tidningen Barometern-OT, som ger oss som bor i Kalmar och de som bor i Oskarshamn en fantastisk upplevelse i form av ett stort nyårsfyrverkeri varje år. Är ni beredda att börja ställa krav på rättvisemärkta och miljövänliga fyrverkeripjäser till 2008 års fyrverkeri?"
Gunilla Andreasson, chefredaktör på Barometern-OT, svarar:
- Det är väldigt svårt att prata miljövänlighet och fyrverkerier samtidigt, eftersom fyrverkerierna är sammansmältningar av kemikalier som reagerar och ger de vackra färgerna. Göteborgsföretaget som producerar våra fyrverkerier är seriösa och har en miljömedvetenhet, de har till exempel tagit bort blyet ur pjäserna och de följer alla krav som myndigheterna ställer.
- Vi vill gärna fortsätta med våra fyrverkerier, den glädje och fest de sprider väger ändå upp det, tycker jag, fortsätter hon.
Hur är det med rättvisemärkning då?
- Våra fyrverkerier tillverkas bland annat i Kina, men en stor del kommer från Italien, Spanien och Tyskland. De största pjäserna är tillverkade i Europa. Vad jag har lyckats få reda på finns det ingen rättvisemärkning vad det gäller fyrverkerifabriker, men vår leverantör besöker regelbundet Kina för att försäkra sig om att fyrverkerierna håller hög kvalitet. Man kan anta att högre kvalitet på produkten också ger bättre miljö och högre löner och den dialogen fortsätter vi med leverantören.
Pelle Johansson
[email protected]
Telefon: 0480-592 17
- SKRIV UT
- KOMMENTARER (1)
- KOMMENTERA
- TIPSA
- Textstorlek
Rättvisemärkt Nyårsfyrverkeri 2008, Ja tack
Ingen rök utan eld/Ont krut förgås inte så lätt. -Ja båda talesäten passar in på den stora miljöpåverkan vi utsatt oss och vår miljö och våra medmänniskor för under det senaste dygnet. Jag tänker på alla Nyårsfyrverkerier som avfyrats. Visst är det festligt med fyrverkerier, jag gillar när det blixtrar och dundrar och de fantastiska stärnfallen som vi ser mot den mörka vinterhimlen.
Men var finns miljötänkandet, det frigörs tydligen en mängd metaller som inte är bra för miljön. Dessutom kan vi ju bara gissa hur det står till på de fabriker där våra fyrverkeripjäser tillverkas. Mig veterligen tillverkas inga fyrverkerier i vår del av Europa. Nu gissar jag bara, men visst finns det anledning att tro att arbetsmiljön för de anställda på fyrverkerifabrikerna långt bort i Asien inte stämmer med de krav vi här ställer på arbetsmiljö osv.
Vi vet att det tar tid att ställa om tillverkning, produktutveckling osv, men nu är det hög tid att påbörja den delen av miljöarbetet som lätt går upp i rök, men sätter spår i miljön för all framtid och tvingar människor att jobba under icke hälsosamma villkor.
Vi kommer i håg hur snabbt pappersindustrin ställde om när vi konsumenter inte längre ville ha klorblekt papper. Nu går det inte att jämföra svensk processindustri och företag i andra världsdelar, men det är vi konsumenter som till syven och sist bestämmer
Nej till nästa nyårsfirande vill jag både se fyrverkerier och själv tända på pjäser som är både miljövänliga och tillverkade under rättvisa metoder.
Nu ställer jag frågan till tidningen Barometern OT, som ger oss som bor i Kalmar och de som bor i Oskarshamn en fantastisk upplevelse i form av ett stort nyårsfyrverkeri varje år. Är ni beredda att börja ställa krav rättvisemärkta och miljövänliga fyrverkeripjäser till 2008 års fyrverkeri. Det skulle ge oss alla en känslomässigt bättre upplevelse och tidningen skulle bli opinionsbildare i den här så viktiga frågan.