En helig ko ska slaktas
Läser i SvD att företrädare för ( v ) och ( fp) vill sänka eller slopa momsen på klimatsmart mat.
Vi i Centerpartiet drev under många år frågan om att sänka momsen på mat, från 21 % till 12%. Så skedde också i januari 1996. Folkpartisterna här i Kalmar var då högljutt emot momssänkningen, på insändarsidorna. Nu går företrädare för samma parti in i en ohelig allians med skattehöjarpartiet (v) och vill höja momsen på kött.
I Sverige har vi en kort odlingssäsong, när vi äter klimatsmart behöver vi även ha kött och fisk på våra tallrikar för att få en varierad meny. Så här års börjar de närproducerade grönsakerna och frukterna att bli sällsynta i butikerna. Potatis och andra rotfrukter finns givetvis fortfarande och groddarna i mitt köksfönster frodas. Men det blir ganska enahanda kost under en lång vinter. Inte är det så klimatsmart att importera grönsaker från andra sidan jordklotet för att ha möjlighet att variera kosten
Nu vill de båda debattörerna sänka matmomsen på vegetariska livsmedel och finansiera det genom att en miljöskatt tas ut på kött.
Låt oss själva göra valet i butiken, vi som vill äta kött ska få fortsätta med det och inte bli bestraffade med ännu en skatt. Dessutom bidrar ju korna och fåren som betar våra småländska hagar till ett öppet landskap, vilket jag värnar om.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/subventionera-klimatsmart-mat_4337687.svd
ICA och Gevalia lurar kunder, det är O-RÄTTVIST
I Kalmar gör ICA Södercentrum med stora affischer reklam för Gevalia. Extrapris, köp två paket Gevalia för 57 kr, gäller ej Rättvisemärkt. Ja visst drar det uppmärksamheten till sig, Rättvisemärkt och Gevalia.
Givetvis kunde personalen i ICA butiken inte hitta något Rättvisemärkt Gevalia kaffe. Förklarade det med att just den butiken inte har hela sortimentet. Ingen ansvarig för butiken fanns på plats på lördagseftermiddagen och det är förmodligen inte den lokala ICA butiken som är ute med vilseledande reklam utan någon annonsansvarig högre upp i hierarkin på Gevalia eller/och ICA.
Eftersom jag har förkovrat mig om Rättvisemärkt och Fair Trade så har jag en del kunskaper, tillräckligt för att veta att Gevalia har inget Rättvisemärkt kaffe. Gå in på Gevalias hemsida och sök, finns ingen träff blir svaret.
Skrämmande att två så stora och etablerade företag använder så felaktig och vilseledande information i sin reklam. ICA Stig och Gevalias oväntade gäster har ju gått hem i folkhemmet men nu gör de båda matjättarna ett rejält övertramp. Undrar vad PLUS Sverker säger om denna vilseledande marknadsföring. Jag ska fråga honom.
Köttklister ännu ett ord som jag kan vara utan…
På mångas läppar har de senaste dagarna har köttklister varit.
Vi är många som väljer att läsa innehållsförteckningar och undersöka innehåll i olika matvaror innan vi lägger dom i kundkorgen. Som kund i en mataffär kan jag i bästa fall välja, förutsatt att varorna är märkta. När jagbeställer på restaurang, eller beställer cateringmat, kan jag ställa frågor. Hur kommer storköksmaten att se ut efter detta? Ännu fler likformade portionsbitar…Nej då klistrar jag hellre igen munnen.Som kuriosa kan jag berätta om skinkasom jag blev serverad på frukostbuffén på en finare konferensanläggning. Skinkan som var tumlad till en organisk form, hade dessutom en ditklistrad, centimeterbred fettrand för att skinkan skulle se naturligt "otumlad ut".
Köttklister… finns inte på Wirbladhs i Smedby, där handlar jag mina charkuterivaror.
IT-tjänster inom hushållsnära tjänster
För ett par år sedan när Rut –avdraget debatterades och var på väg att införas, tyckte min sambo Niklas, varför ingår inte IT-tjänster i avdragssystemet.
Det är många som behöver hjälp med att koppla in dator och skrivare, att ha en enkel server i hemmet, för att på ett tryggt sätt spara exempelvis bilder och andra viktiga digitala dokument. Hemmabio, musikanläggningar, strömsparfunktioner, ja det finns massor av olika tekniska uppgifter i ett hem, som vi som privatpersoner behöver hjälp med. När vi träffade vår riksdagsman Anders Åkesson vid nästa tillfälle så tog Niklas upp frågan. Anders förde den vidare och….
Imorse när vi sitter vid frukostbordet, kommer nyheten att Maud Olofsson och Centerpartiet vill att IT-Support ska ingå i Hushållsnära tjänster.
Hade jag haft ett medlemsblock hemma, hade jag nog kunnat skriva in en ny medlem vid köksbordet. Att som vanlig medborgare få gehör på angelägen fråga, visar hur demokratin i ett folkrörelseparti ska fungera. Sedan min sambo Niklas, pratade med riksdagsmannen har han startat Niklas IT service, givetvis gläds han också som småföretagare åt förslaget, kanske en ny Centerpartist?
RUT-avdraget syddes ihop i Slätafly
Socialdemokraterna vill ta bort RUT-avdraget om dom vinner valet. Idag har 12 000 nya arbetstillfällen skapats inom tjänstesektorn med hushållsnära tjänster. Nu ska vi se till att vi vinner valet i höst och därmed behåller samma möjlighet för kvinnor som för män att tjäna pengar, ha rätt till sjukförsäkring och pension.
Vid den förra stora lågkonjunkturen införde S, V och Mp som då regerade ett ROT-avdrag, dvs möjligheten att göra skatteavdrag i samband med Renovering, Om- och Till- byggnad . Detta för att skapa fler arbetstillfällen för de (läs män) inom byggsektorn som blev eller riskerade att bli arbetslösa. En regel som vi var många som uppskattade, fler vita jobb, mindre svarta och en möjlighet för oss som bor i villa att förr en billigare penning anlita professionella hantverkare.
Från Centerkvinnorna runt om i landet pyrde det av ilska, varför ska mäns arbete subventioneras, varför ska inte kvinnor och kvinnors företagande ha samma rätt till skattesubventioner? Är det rätt att få skatteavdrag för att en man kommer hem och lägger in ett nytt golv. Men för att underhålla golvet finns ingen subvention, var en fråga som fyllde insändarsidorna.
Sagt och gjort, Centerkvinnorna lanserade RUT-avdrag Rengöring, Underhåll och Tvätt som alla ska ha möjlighet att nyttja oavsett hur man bor.
Rutor i lapptäckesteknik syddes runt om i landet och sändes till just det Slätafly, där det Sk RUT-avdragstäcket syddes ihop sommaren 2002. När Alliansen tog över i Rosenbad, var just Rutavdraget ett av de första vallöftena som infriades. Nu har RUT-avdraget funnits i snart tre år och skapat massor av kvalitetstid för pressade småbarnsföräldrar, det har gett människor möjlighet att köpa tjänster av företag för att få sitt hem skött . Som omsorgspolitiker ser jag också möjligheten för de äldre att köpa de tjänster som kommunens hemtjänst inte får utföra, det är också vanligt att barnen ger sina föräldrar några timmar då och då för exempelvis storstädning eller trädgårdsskötsel. När nu LOV, lagen om valfrihet införs i fler och fler kommuner ger det ju möjligheter till ökad livskvalitet för de äldre, som då kan ha samma företag som utför hemtjänsten och sedan stannar kvar och utöfr de tjänster som man köper själv med RUT-avdrag.
Nu får vi kavla upp ärmarna och börja jobba för att Alliansen behåller sin regeringsställning så vi kan behålla Rut-avdraget och fotsätta driva Centerkvinnopolitik.
Lena Hallengren har ingen koll
Lena Hallengren föreslår att kommunen borde införa en sk Fixare som kan byta glödlampor utan att det ska kosta för mycket.
I Kalmar har vi Fixar Marie, sedan fyra-fem år tillbaka. Förutom att Marie byter glödlampor och andra riskabla hushållsgöromål, har hon ett förebyggande uppdrag. Mari tittar lite extra på hur är det med mattor som kan innebära halkrisk, eller finns det sladdar dragna som kan innebära att den äldre utsätts för onödiga risker. Maries uppdrag är mycket uppskattat och kostnadsfritt. Säkert har detta förebyggande arbete förhindrat fysiska skador som lårbensbrott och andra lidande för våra äldre. För att nå Mari så ringer man henne direkt 45 36 41. Maries arbetsområde är hela Kalmar kommun och fixartjänsten kom till efter påtryckningar från Alliansen. Vad det gäller pars möjligheter att bo tillsammans på äldreboende, hjälp med enklare sysslor i hemmet och subventionerade tjänster i hemmet som seniorerna i artikeln efterlyser, finns redan idag. En annan fråga som jag vill lyfta är att de äldre ska ha möjlighet att äta mat som är lagad på äldreboendena och inte producerad i en "fabrik". De äldre i Kalmar som inte kan laga sin mat själva, utan får mat hemsänd eller bor på ett äldreboende har idag ingen möjlighet att välja maträtt. Ett sjuveckorsschema rullar på. Att ha åtminstone två rätter att välja på är ett krav, säger Ingegerd Petersson, 1:e vice ordförande i omsorgsnämnden
Jag kommer gärna och informerar er om hur det fungerar inom äldreomsorgen i Kalmar och vilka visioner jag har.