Äntligen är våren här, eller är det sommaren som kommit? - Mitt tal på valborgsmässoafton 2011 på Skälby

Efter den här långa vintern, med snö under drygt tre månader tom här i vid kusten, känns det härligt att i kväll få hälsa våren välkommen tillsammans med alla er som besöker Skälby gård.

Visst är det något alldeles speciellt som kittlar inne i oss när vi hör kören sjunga de traditionella styckena,

när vi ser barnens förväntansfulla blickar inför den spännande stunden när brasan ska tändas,

och visst finns det väl en liten pyroman inom oss, som tjusas av de flammande lågorna mot himlen en så fantastisk vårkväll som denna.

Visst har det varit en härlig vinter, inte minst för alla som gillar att bygga snögrottor och snölyktor, åka pulka eller skidor, på längden eller utför.

Men nu kan vi äntligen andas vårluft, får pumpa cykeln, kan ställa bilen och promenera eller åka inlines.

Naturen är verkligen i början av sin praktperiod, ängarna omkring oss är vita av Vitsippor,

lövträdens färgkaskad, när de olika arternas löv ska spricka ut är fantastisk,

musiken som vi vaknar till när fåglarna sjunger är en underbar gratiskonsert.

 

Men hur ser det ut runtomkring oss? Kommer vårt jordklot att överleva?

Ja det gör det ju, men vi måste alla tänka till om hur vi lever. Kanske vi inte behöver köpa den där nya tröjan? Och kika i kylskåpet och ät upp resterna från gårdagen i stället för att slänga och köpa nytt.

Vi har ju förmånen att bo på Sveriges matbord, runt om kring oss på gårdarna växer grödor som så småningom blir mat som vi kan köpa i varuhus, närbutiker eller i gårdsbutiker, och mycket finns runt omkring oss och är helt gratis, vi kan ju redan nu börja med nässlor i soppan

Inte vill väl du ha åksjuk mat?

Jag är mycket engagerad inom Fairtrade rörelsen och vill kasta ut en brandfackla!

Fundera på vem som plockat kaffebönorna till ditt morgonkaffe, eller vem har sytt fotbollen du tänker köpa.

Välj en produkt där du vet att det inte förekommer barnarbete och att de anställda har bra arbetsvillkor. Att kvinnor och män har jämställda villkor, att hänsyn tas till miljön. Det ska kännas bra både i Hjärtat, Hjärnan och Magen när vi handlar.

 

Att vara på Skälby och på 4 H gården är en alldeles speciell känsla. Jag är uppväxt på en gård utanför Virserum, i norra länet, men har bott här i Kalmar i drygt 30 år. När mina barn växte upp var jag här mycket speciellt på vårarna. Längtan till djuren, till naturen var och är stor.   

Att 4 H är en förening som drivs av ideella krafter med stöd från bla.Kalmar kommun och många sponsorer kanske inte alla vet. Men den här föreningen är ett gott exempel på vilket engagemang och vilken betydelse föreningslivet har. Inom 4H får man tidigt får ta ansvar för både det som lever och sin förening.

Men vi har också föreningar inom idrott, kultur, musik, teater, motor, hantverk, hästsport, LAN;are  skatare, pakoor och andra livsstilsidrotter. Runt om oss har vi hembygdsföreningar, Bygdegårdar, Våra gårdar och Folkets hus rörelsen och alla byutvecklingsgrupper, som håller landsbygden vid liv. Dessutom finns olika intresseföreningar som tex organiserar människor med en viss funktionsnedsättning för att vara en stark lobby organisation och det finns många många fler.

Säkert är flera av er engagerade i någon organisation som jag inte nämnt.

Men visst vore vi fattiga om vi inte hade våra föreningar, och det engagemang som myllrar i Föreningsvärden, visst är det fantastiskt, alla timmar av ideellt arbete som gör det möjligt för barn, unga och oss äldre att göra det vi tycker är kul på fritiden. Jag vill rikta ett stort tack till alla Er som engagerar er i föreningslivet, som gör att vi i Kalmar har ett mycket rikt utbud av fritidsaktiver.

Den senaste veckans fantastiska väder har gett oss alla hopp om att snart är sommaren här och NU Vet vi att våren har kommit. Låt oss utbringa ett fyrfaldigt leve för våren Hurra..

OBS det talade ordet gäller!!!


Demokratihot med stängt bibliotek

”Alla ska kunna ta del av kulturen oavsett plånbok”, skriver Håkan Juholt på DN-debatt den 21 april. Jag hoppas att hans partikamrater i Kalmar också läser den artikeln. Just nu har samtliga bibliotek i Kalmar stängt 4 dagar. Långfredag, Påskafton, Påskdagen och Annandagpåsk.  Blev uppmärksammad på detta när jag träffade några bekanta som absolut inte har råd att prenumerera på en dagstidning, ja som förmodligen inte ens kommer att ha möjlighet att prioritera att köpa ett lösnummer av en lokaltidning eller rikstidning. Dessa personer har inte Internet hemma och kommer ju inte åt någon dagstidning på nätet heller. Hur många av oss skulle nöja sig med att ofrivilligt inte kunna läsa sin mejl på 4 dagar?  I Kalmar har vi har vackra skrivningar om hur man vill att alla i Kalmar ska vara delaktiga, ha möjlighet att skaffa information och inte minst ska biblioteken vara en mötesplats.

Jag gjorde en liten koll på hur det ser ut i residensstäderna närmast oss. Det är de kommuner som vi ofta jämför oss med i kommunala sammanhang. Växjö, Karlskrona och Halmstad har samtliga öppet på Påskafton. Kristianstad visar inga speciella påsk öppettider.  Alltså har samtliga huvudbibliotek i jämförelsekommunerna, utom Kalmars öppet på påskafton. Det här rimmar illa med Kalmar höga ambitioner. Under våren har vi sett stora kampanjer  ”Låna dig rik” . Men kommer man inte in i biblioteket så kan kampanjens slogan få en bitter eftersmak.

Några av jämförelsekommunernas bibliotek angav också vilka tider man har öppet på Valborgsmässoafton, oftast något mindre än en vanlig lördag. På Kalmar finns ingen notering om Valborgsmässoaftons tider.

Jag vill verkligen trycka på att personalen på våra bibliotek gör ett väldigt bra arbete, är serviceinriktade och gör allt för att hjälpa till. Det här är en fråga för politiken.

På Kultur och fritidsnämndens sammanträde den 14 april klubbade dessutom majoriteten igenom att biblioteket ska öppnas först kl 10 på torsdagar, något som jag motsatte mig. Alltså begränsar man tillgängligheten ytterligare,  Påskstägningen nämndes aldrig.

I sin debattartikel målar Juholt upp ett stort svart hot, privata bibliotek, där enbart ett förlags böcker finns tillgängliga. Som folkbildare ser jag självklart att biblioteken ska öppna för allas önskemål och erbjuda ett brett utbud av böcker och andra medier och dit ska alla ha möjlighet att komma.

Jag hoppas att Juholts partikamrater i Kalmar läser debattartikeln, och tar sig en funderare. Alla de som inte har tillgång till dagstidningar och internet hemma och som läser sin tidning och använder Internet får vänta tills på tisdag.

Jag kommer att driva frågan om att ha ett öppet bibliotek, exempelvis kan dagstidningsrummet som också har datorer för besökare öppna tidigt på morgonen, så att morgonpigga och  de som kommer med bussar och har en stund över innan skolan eller arbete börjar kan gå in på vårt centralt belägna bibliotek, läsa tidningen kolla mejlen osv. Socialförvaltningen och Omsorgsförvaltningen har ett volontärprojekt tillsammans. Det kan vara en möjlighet att ha volontärer på plats i tidnings/datarummet de tidiga morgontimmarna.

Kan inte låta bli, läste på Facebook, att en god vän till mig som bor i Piteå som ska besiktiga sin bil på Bilprovningen  i dag på Långfredagen. Lite konkurrens kanske inte är fel…

 

 

I sin debattartikel målar Juholt upp ett stort svart hot, privata bibliotek, där enbart ett förlags böcker finns tillgängliga. Som folkbildare ser jag självklart att biblioteken ska öppna för allas önskemål och erbjuda ett brett utbud av böcker och andra medier och dit ska alla ha möjlighet att komma. hoppas att Juholts partikamrater i Kalmar .

 

 

  




http://www.barometern.se/nyheter/kalmar/stangda-bibliotek-i-kalmar-uppror(2738572).gm