Lägre krogmoms stärker Kalmar
Det blir allt dyrare att äta ute. Nyligen presenterades Gastrogates årliga prisindex som visar att lunchpriserna ökar snabbare än den allmänna prisutvecklingen. År 2005 kostade en lunch 66 kronor, förra året gick den på 76 kronor och 2015 väntas priset ligga på 87,50.
Som Centerpartister ser vi många fördelar med att restaurangerna kan hålla nere sina priser. Det är lätt att förstå att låga priser, som främjar både inhemsk efterfrågan och utländska turistbesök, skapar möjligheter till tillväxt och fler jobb i restaurangbranschen.
Att människor har råd att äta ute några gånger i veckan underlättar i såväl arbetslivet som livspusslet. För många är en av dagens höjdpunkter att luncha ute tillsammans med kollegorna. Om priserna på lagad mat blir för höga är risken också stor att de som inte hinner med matlagning, lådhantering och disk snarare väljer näringsfattiga halvfabrikat eller blaskig filmjölk.
Dessutom är låga lunchpriser en stor konkurrensfördel för den svenska turismen. Besöksnäringen ger redan större exportintäkter än bilindustrin och utvecklingspotentialerna är enorma. Regeringen jobbar exempelvis nu med målsättningen att Sverige ska bli Europas nya matland. För att detta ska lyckas är det viktigt att vi aktivt skapar goda förutsättningar.
Den snabba prisutvecklingen får också direkta konsekvenser för en stad som Kalmar. Här finns omkring 120 restauranger med 685 anställda. Som politiker har vi svårt att sänka priserna på lokalhyror och råvaror. Däremot vill vi sänka momsen på restaurangbesök, från 25 till 12 procent. Detta skulle kunna minska det genomsnittliga lunchpriset i landet med sju till åtta kronor.
Totalt skulle näringsidkare och kunder i Sverige spara 5,6 miljarder kronor. Enligt olika beräkningar skulle det leda till tusentals nya jobb. Hos oss här i Kalmar innebär det exempelvis besparingar för restaurangägare och matgäster på nästan 40 miljoner kronor om året. Det vore oerhört positivt för vår tillväxt och arbetsmarkand. Dessutom är det mer rättvist att restaurangbesök beskattas med 12 procent på samma sätt som färdigmat i butik.
I Centerpartiet har vi länge drivit frågan om sänkt restaurangmoms. Många länder i Europa, som Frankrike och Finland, har gått den vägen för att främja näringslivet och skapa jobb. Förra året lyckades vi få in förslaget om lägre restaurangmoms som en reformambition i alliansens valmanifest. Detta är vi mycket glada för. Men prisutvecklingen och förstärkningen av statsfinanserna visar att det nu är dags att infria detta löfte.
Anders Åkesson, Riksdagsledamot, C
Ingegerd Petersson, vice ordförande kultur och fritidsnämnden