Tryggare kan alla vara

 

Visst känns det gott med en varm hand i din? Den kan vara liten eller fårad av ålder. Ändå är känslan i den trygghet som du ger och får.

Människan är grunden för vår trygghet, att vi finns och lever i ett sammanhang, att vi är sedda och behövda. För tryggare kan alla vara.

 

Allt börjar hos dig. Det är du och din familj som hemma vid köksbordet ska bestämma om din närmaste trygghet. Det är där de stora och små inköpen bestäms, det är där framtidsplanerna på kort och lång sikt görs upp. Det är vid köksbordet du formar ditt trygga liv.

Centerpartiet vill att du ska kunna bestämma mer över hur du vill leva ditt liv. Du ska kunna göra dina egna val och det är politikerna i kommunen, landstinget eller riksdagen som ska se till att det finns alternativ och att dina val inte sker på bekostnad av någon annan.

Det ligger en trygghet i att kunna forma sin vardag och sin framtid själv och inte vara beroende av så många andra.

Flera gånger i livet tvingas vi tyvärr vara beroende som samhället ser ut idag. Maxtaxan styr alla barn till likartad, kommunal barnomsorg, fastän vi vet att barn är olika, liksom att föräldrar är olika. Vi i Centerpartiet tycker inte att det här är riktigt. Vi vill att föräldrarna själva ska kunna välja hur de vill att deras barn ska ha det, när de arbetar. Vi vill därför införa en barnomsorgspeng, som kan användas på de sätt som föräldrarna önskar. Det är familjen som vet bäst.

Den som levt hela sitt liv fritt och självständigt vill inte bli beroende på ålderns höst. Här behövs på samma sätt som inom barnomsorgen en valfrihet. Det är de äldre och deras anhöriga som ska kunna välja vilken hjälp man behöver och vem som ska utföra den. Det är trygghet att veta vem det är som kommer och att han eller hon vet hur gröten ska kokas eller vad det nu är som är särskilt viktigt för just mig. Och barnen, som i dagens moderna samhälle kanske bor milsvis bort, ska kunna använda sitt skatteavdrag för hushållsnära tjänster för att hjälpa föräldrarna att exempelvis göra en storstädning några gånger om året. Så funderar RUT-avdraget i Finland och så borde det fungera i Sverige också, anser vi i Centerpartiet.

 

Trygghet, det är också att ha ett arbete att gå till. Det kan vara ett eget företag eller ett arbete i privat eller offentlig tjänst. Centerpartiet har lagt många förslag för att förbättra förutsättningarna för företagande och vi vill göra mer i en ny regering. Utan företag stannar Sverige och Kalmar län. Det är en sanning som förtjänar att upprepas.

Om vi får fler i arbete, så minskar det samhällets kostnader för a-kassa och sjukersättning. Men den största vinsten gör den enskilde som går från bidrag till egen försörjning genom ett vanligt arbete. Att kunna bidra till sin egen försörjning är en viktig trygghetsfråga.

Att leva i ett samhälle fritt från våld är en dröm som tyvärr idag ser ut att vara långt borta. Att avståndet är långt, får inte förhindra att vi tar steg på vägen dit. Vi måste ha synliga och aktiva poliser i varje kommun. Det skapar trygghet. Vi måste också var och en för sig ta ett ansvar för att vi gör vad vi kan för att förhindra våld och brott. Vi har ett personligt ansvar att sätta gränser.

 

För allt börjar hos dig. Se till att den trygga lilla handen i din kan fortsätta att vara trygg även längre fram i livet. För tryggare kan alla vara.

Centerpartiet vill med våra förslag bidra till att göra Kalmar län och Sverige tryggare.