Steve Sjögrens på ( boule) banan igen!

Återigen har socialdemokraten Steve Sjögren tagit egna ekonomiska beslut, för att få till ett smaskigt valfläsk. Idagens Barometern kan jag läsa att Omsorgsnämnden byggt en boulebana i Smedby. För någon vecka sedan läste jag i både Barometern och Östran att omsorgsnämnden startat ett ”Solrum ” för de äldre på Oxhagshemmet.

Bra initiativ, men inget som omsorgsnämnden eller ens presidiet haft vetskap om. Som 1:e vice ordförande i omsorgsnämnden blir jag både arg och ledsen när jag läser artiklarna. Vi har i presidiet haft väldigt tydliga spelregler oss emellan, men dessa har nu socialdemokraten Steve Sjögren dribblat bort.

Steve har delegation på att själv ta beslut om: Kostnader för kurser och konferenser för politiker, enligt antagen delegationsordning. Här har han vid två tillfällen, mitt i en brinnande valrörelse tagit beslut som han inte haft mandat till.

Jag har i sak inte emot boulebanor och ”Solrum” men att gå ut och säga att det är nämnden som tagit beslut, är att ljuga. Vidare följer väl kostnader för underhåll och skötsel, var tar vi dessa pengar?

 Återigen får skattebetalarna i Kalmar betala Socialdemokraternas valkampanj. undrar när vi får se slutnotan?


Öka de äldres inflytande inom Äldreomsorgen

Biståndsbedömningen för äldre behöver förenklas och utvecklas för att ge den äldre mer inflytande och självbestämmande, säger Ingegerd Petersson, ( c ) 1:e vice ordförande i omsorgsnämnden och Ruth Pahlm ( kd) ledamot i omsorgsnämnden.

Vi har båda lång yrkeserfarenhet inom vård och omsorg och vet att förväntningarna på omsorgen har förändrats.  Den modell för biståndsbeslut som omsorgsförvaltningen jobbar efter är 12 år.  Den politiska majoriteten ( s ) ( v ) ( mp)  i Kalmar har inte tagit till sig av de förändringar som sker i samhället.  Vi vill se individuella biståndsbedömningar även på de särskilda boendena, som ger utrymme för självbestämmanderätt och integritet. Insatser för den enskilde ska utformas och genomföras tillsammans med honom eller henne. Vi vill trycka på ett värdigt liv inom äldreomsorgen i Kalmar.

Vi vill att den som känner sig otrygg och vill flytta till ett särskilt boende ska få göra det, när han eller hon själ vill. Det är den äldre själv som ska ta det viktiga beslutet. Idag försöker vår duktiga personal på alla vis göra sitt bästa men vi politiker måste sätta ner foten och ta vårt ansvar.


Miljöpartiet är ett hot för landsbygden och miljön

Nu har Maria Wetterstrand (mp) klara besked om hur hon ska lösa klimatfrågan.

-       Ett höghastighetståg mellan Göteborg och Borås (för det är ju där de ska satsa)

-       -Höjd bensinskatt  med 49 öre högre bensinskatt

-       Kilometerskatt

De här förslagen löser inte klimatproblemen och kommer att utarma Landsbygden.

 

Ingegerd Petersson ( c )


200 kompetenta kvinnor

Jag är så glad, för att Ana Emila Klasson, egenföretagare i Kalmar är en av de 200 kvinnor i Sverige som finns med i Näringsminister Maud Olofssons bok. Där finns en sammanställning över kompetenta kvinnor som är redo att ta uppdrag i bolag och styrelse. Boken kommer nu att sändas över till styrelser och valberedningar. Grattis Ana Emilia, du hinner väl med ditt företag Bazaar Food som finns här i Kalmar och i Stockholm. Hoppas du  hinner med att träffa dina vänner i Kalmar även i framtiden.

Produktionen av Brasilianska specialiteter, Salgados sker i Kalmar, där det också finns en restaurang. En Restaurang finns i Stockholm och känner jag Ana Emila rätt är det här bara början på hennes karriär.

  http://www.bazaarfood.se/


Ett stort tack till...

Elisabeth Marklund, undersköterskan i Piteå som slog larm om den undermånliga vården på äldreboendet där hon jobbade. Där fanns tre personal nattetid på ett äldreboende med 60 personer med demnsskukdom. Idag har vi haft presidie i omsorgsnämnden i Kalmar. Där gav jag tjänstemännen att omedelbart genomlysa situationen på nattbemanningen på våra särskilda boenden i Kalmar. Märkligt nog hade inte arbetet startart innan jag som vice ordförande krävde en utredning.

Vi som har en av världens bästa ekonomi, ska ha råd att ta hand om sina sjuka och gamla.


Bilprovning "hemma hos"

Maud debatterar bilprovningens avreglering som förbättrar tillgängligheten får många. I söndags fick jag veta att det finns personer som har 40 mil enkel resa till en bilprovning och att man nu tittar på om det är möjligt med bilprovning i en trailer, dvs bilprovning "hemma hos" allt enligt Bilprovningens ordförande Olof Johansson.

Fick en oförtjänt känga

 

Vid dagens debatt på Högalids folkhögskola slog miljöpartisten vilt och brett mot Centerpartiet. Allt vi gjort inom miljöarbetet, allt vi gör inom miljöarbetet och allt vi tänker göra inom miljöarbetet i den fortsatta alliansregeringen och som det största miljöpartiet i Kalmar var fel. Tyvärr hade jag inte nedanstående uppgifter på förmiddagen.


* I de officiella siffrorna i rapporten Climate Change Performance Index 2010, rankas Sverige som tvåa totalt i världen.

* I både EU och OECD är vi nummer ett

* Totalbetyget har dessutom höjts från 2009 (66,7 till 67,4).

Så hur kan MP säga något så konstigt ?

Antingen har MP inte så lätt med siffror eller så har de med ljus och lykta letat reda på ett delindex i rapporten ang. landets klimatpolicies, där vi inte är bäst....

Metoden som använts för betygsättningen av klimatpolitiken är kvalitativ där lokala NGOs (=SNF?) fått sätta betyg på landets klimatpolicies. Därmed kanske ingen överraskning att betyget är lågt i den dimensionen. Samtidigt som vi är i världstopp i de kvantitativa dimensionerna som baserats på hård data från IEA. ( IEA i Sverige drivs av Energimyndigheten)

Kort sagt, miljöpartisterna börjar känna sig oroliga, efter deras 12 års regeringssamarbete med s och v nådde man inte så långt. Centerpartiets miljöprofil i Alliansen har satt tydliga avtryck och get tresultat.


LED kommer att upplysa oss

 

Kalmar kommuns mål om att sänka sin elförbrukning med 10 % årligen kan säkert nås med en effektivvare belysning, LED, Light in Public Space, ger stora energivinster. Projektet är ett EU projekt i samarbete med flera länder kring Östersjön. I Kalmar ska vi fokusera på gång och cykelvägar, vilket jag är väldigt glad för, tryggheten ökar med ett väl anpassat ljus. I Kalmar har i kväll startats upp ett projekt med ett 30-tal Ljuspiloter. Vi ska vid olika tillfällen under hösten konsumera ljus, och känna av hur vi upplever olika ljuspunkter i olika miljöer. Ska bli spännande att vara med och påverka Kalmar framtida ljussättning med stort miljöengagemang.

Slutsatsen för mig efter kvällen är att bättre belysningskällor anpassat till människor istället för tvärtom. 

http://www.kalmar.se/t/turismofferpage.aspx?id=53519


Trädkramare igen

 

Känslor i svall, adrenalinet pumpar och tankarna rusar…. Vad är på gång, ska Törnebyslätt skövlas?? Genom åren på Törnebyslätt  har jag och min granne Marianne en väldig känsla för våra träd. Vårt gemensamma engagemang började typ 1982, när den nya riksvägen då E15, numera E22 skulle byggas. Jag var relativt nyinflyttad och en mörk höstkväll kom Marianne in, och frågade om vi visste att de vackra tyska lönnarna med sina flika löv i fantastiska blod ( koagulerat) röda färger, skulle sågas ner.  – Nej vi visste inget men nej så får det ju inte bli.  Vi ringde, vi skrev, vi kramade och givetvis fick vägverket nästan rätt, de flesta sågades ner men ett 10 tal blev kvar, längs den gamla vägen.  Genom åren har vi med jämna mellanrum fått agera trädkramare, Almallen som leder från riksvägen till Törneby Herrgård, numera hotell har vi fått krama. Tyvärr har almsjukan drabbat flera av träden, men många är kvar och kärnfiska. 

Vi kramar inte enbart träd av ädla arter, vi kramar aspsly och björksly …. Kan ju verka märkligt, men med den stora trafikbelastningen som finns bakom vårt sly, i Karlsro rondellen är varje liten grön kvist värd en kram. Ljuddämpningen från det gröna är fantastik.  Det är många gånger vi varit ute och vädjat till skogsarbetare, ta det försiktigt, släpp fram nya skott… så vi får en fortsatt bra bullerdämpning under säsongen då träden bär löv. Det går brukar gå bra, bara vi är hemma och kramar….

Så i dag, motorsågars buller vad är på gång…. Marianne ringer på och vi ger oss i väg. Tack och lov kunde vi blåsa faran över. Man sk byta ut stamledningar för vatten och avlopp, har grävt – fyllt igen, satt ut nya stakar och ska gräva igen och då var det några träd ute vid vägen som var ivägen…. Ja det får vi ta, men vi trädkramare, vi är alltid på ”hugget”