Startskott för beslut

Strosa runt i egen takt och fönsterhoppa i ett soligt Stockholm. Ja det blev en skön förmiddag, mötet jag skulle på började inte föränn kl 11 och flyget är ju uppe vid 7 30 tiden. Jag hade ju ett ärende jag ville, ja egentligen måste uträtta., för att tidsplanen ska hålla Vi har påbörjat renoveringen av ett nytt sovrum och nu är det dags att sätta ner foten.

Vad ska vi ha för färger, textilier och tapeter.  Jag har länge kikat i Gudrun Sjödéns hemmakatalog, där finns ett så fint överkast.  Men Gudrun öppnade inte föränn kl 10, ja det visst jag ju. Därför tog jag rundan runt Norrmalmstorg, fönstershoppade i Marrimekko och hos Laura Ashley. Därefter en härlig promenad genom Kungsträdgården där de Japanska körsbärsträden började blomma, det doftade mandel.

När jag så småningom kom till Gamla stan och Gudrun Sjödéns butik, var vi en liten skara på fyra personer som stod och trampade utanför, alla kom vi från olika delar av landet, alla var vi i Stockholm på jobb och alla hade vi bråttom vidare till vårt möte.

Överkastet fanns i skylten så jag hann begrunda det innanbutiken öppnade. Så fint, köpte även gardiner i samma stuk, en tunn voale. Kolla länken så ser du överkastet http://www.gudrunsjoden.com/ButikHY/docs/webshop/singleitem.asp?OrderId=376983915&pf_id=SE-84102&dept_id=SE-979&sSida=


Idag har jag ilat runt i tapetbutiker, nu är tapeten beställd, kommer hem redan i morgon.  I kväll har vi skurit bort tapetskarvar, tvättat och målat lister tagit bort elkablar och allt det där tråkiga. Niklas åtog sig nog det tråkigaste, måla elementet. Undrar om han gjort det tidigare, han visste nog inte hur tråkigt det är. Ska fråga honom sedan.


Hantverket intar IKEA

Nu är det snart slut, ja jag tänker på utställningen Hantverket intar IKEA, som Studieförbundet Vuxenskolan i Kalmar arrangerat under våren.

- Antikrundan var först i vintras och sände Antikrundan ett av sina program från Älmhult. Programledaren Knut Knutsson gjorde då en kupp mot möbelvaruhuset och placerade ut en antik möbel mitt i den moderna utställningen. Med detta ville man slå ett slag för att mixa gammalt och nytt inom heminredning.

Den iden tyckte jag var perfekt, och som ordförande för Studieförbundet Vuxenskolan så har vi ju många studiecirklar inom hantverk. Tänk att göra en hantverksutställning mixad med IKEA:s moderna stuk. 

Jag ville visa att hantverk har en given plats i svenska hem. I moderna miljöer, och heminredningsmagasin, ser vi oftast avskalade, kala miljöer. Vi tänker visa att det finns plats för den som vågar ta ut svängarna när man inreder sitt hem. Utställningen invigdes av Kultur och Fritidsnämndens ordförande Birgitta Axelsson Edström. http://birgittaaxelsson.blogspot.com

Men jag vill också visa på att det inte bara handlar om att passivt konsumera utan den glädje som finns i att vi som individer själva är med och skapar, för det är ju det som hantverk i grunden handlar om. Detta har inte minst blivit viktigt i ett läge när konsumtion och slit och släng återigen hamnat i fokus. Nu stänger utställningen på söndag  och jag vill passa på att ge et t stort tack till IKEA:s Åke, Anna och Charlotte och till Studieförbundet Vuxenskolans cirkeldeltagare som lånat ut sina alster och sist men inte minst alla värdar som ställt up ideellt och jobbat under utställningen. Det handlar om drygt 60 arbetspass. Hoppas utställningen gett intryck och att vi blir fler som vågar ta ta ut svängarna när vi tar in våren i hemmet.

www.ostran.se/nyheter/kalmar/tradionellt_i_modern_miljoe - 93k -
www.barometern.se/nyheter/kalmar/gammalt-och-nytt-i-skon-forening(556550).gm - 142k -
www.sv.se/kalmar - 12k