Galleri Grunkabo

I en liten stuga på en gård i Grunkabo utanför Virserum är det den härveckan Galleri.

Mitt i grönskan i det kuperade Österbygd har Svante Velinder  för 10:e året öppnat sin stuga och ställer ut egna verk. Men stugan är även utställningsplats för andra amatörer. Så mysigt, att göra en utställning, ha öppet en vecka mitt i sommaren och bjuda in till kulturella upplevelser. Tack Svante och alla ni andra som visar era alster och bidrar till att kulturen blomstrar på landsbygden.


Daniels första officiella uppdrag?

Härromdagen uppenbarades det ju att Kalmar län är det län i landet som har lägst antal organdonationer.
0 st 2008
0 st 2007
0 st 2006

Skrämmande när vi vet att många människor i Sverige och andra länder väntar på att få genomföra en transplantation. Många lider mycket under sin väntan, många drabbas av oro, ska jag få något organ transplanterat eller hinner tiden i fatt???

Nu när vår blivande Prins Daniel nyligen genomfört en njurtransplantation, borde väl frågan verkligen komma på tapeten. Kankse ska det bli Daniels första officiella engagaemang som blivande Prins att synliggöra hur vikten av att det finns donatorer.


Vernissage på Idélagret

Har varit på digital vernissage

Hilda Barr from waste to taste

http://www.hildabarr.com/

Häftiga prylar och vilken känsla att sitta I sommarstugan en regnig kväll och vara på vernissage. Har precis hällt upp ett glas gott vin, istället för kladdig cider.


Grattis Cesilia!!!!

www.cesilia.ideer.nu


Hur använder Kalmar kommun sin status som Fair Trade city?


Jag skrev i bloggen den 8 juli att jag med glädje kunde konstatera att organisationen Rättvisemärkt fått två fina utmärkelser i Almedalen. Toppen.

Idag var jobbade jag som volontär några timmar i Världsbutiken i Kalmar, som säljer främst Rättvisemärkta varor, både mat och hantverk. Vilken rusch i butiken, tror aldrig jag haft så många kunder/besökare i butiken som i dag. Visst det är semester...

Men hur tar Kalmar kommun vara på varumärket Rättvisemärkt och Fair Trade?

Kalmar satsar mycket på information. Det sätts upp informationstavlor vid infarterna, det är nya flaggspel för kulturen i slottsallén, hemsidan visist.se  är några exempel. Janog satsas det på marknadsföring. Men varför tar inte Kalmar kommun tillvara på ett av Sveriges och kanske länderna i Nords hetaste varumärke? Ett varumärke som man kan använda sig av i egenskap av att vara en Fair Trade city? Ett varumärk som visar på viljan hos kommunen att verka för Rättvis handel och ett aktivt informationsarbete.


Grön omsorg söker gårdar

 Ur Nyheterna den 9 juli 2009

Grön omsorg är en ny satsning som kan komma att bli verklighet inom kort i kommunen.  foto:Arkivfoto

Grön omsorg är en ny satsning som kan komma att bli verklighet inom kort i kommunen.  foto:Arkivfoto

HÖGSBY 

Publicerad 090709 07:35.

Nytt projekt på gång i kommunen där människor med särskilda behov kommer erbjudas sysselsättning på gårdar med lantlig miljö.

Nu finns det planer på att köra igång Grön omsorg även i Högsby kommun.

Grön omsorg är ett projekt som lantbrukarnas riksförbund ligger bakom - ett projekt som påbörjades för 10-15 år sedan.

- Det finns redan ett 60-tal gårdar som arbetar med Grön omsorg varav två i Kalmar, säger Ingegerd Petersson som är projektledare för Grön omsorg.

Möjligheterna med Grön omsorg i kommunen är många det kan bland annat skapa flera arbetstillfällen på landsbygden.

- Det finns de som hyr ut en del av gården samtidigt som andra driver sin egen omsorgsverksamhet med egen personal. Det finns också lantbrukare som driver Grön omsorg på entreprenad och har då också omsorgsansvar med egen personal, säger Ingegerd Petersson.

Det kommer finnas fler valmöjligheter för människor med särskilda behov och Dagcenter kommer inte att stängas, istället kommer det expandera och vidareutvecklas.

- Eftersom kommunen är i behov av fler platser så kommer det här vara ett bra alternativ där omsorgstagaren får möjlighet att vårda istället för att vårdas, säger hon och förklarar att det har varit ett framgångsrikt koncept i Norge och Holland.

Att intresset var stort fanns det inga tvivel om när Ingegerd för två veckor sedan var och informerade om Grön omsorg.

- Det var många som var positiva till förslaget, men det största problemet är att hitta mindre gårdar som har tid och utrymme för en sådan verksamhet, säger kommunstyrelsens ordförande Ewa Engdahl (C).

Jenny Nilsson


Se till att rättvisemärkt visar vägen

Rättvisemärkt hetast i Almedalen enligt PR-byrån Westander och inte nog med det, Rättvisemärkt blev även utsedda till "Årets Varumärke 2009 " av PR-byrån Hill & Knowlton. Det här måste vi ta vara på vi som jobbar med att sprida kunskaper om rättvisemärkt och rättvisemärkta produkter, genom Världsbutikerna, Fair Trade Citys osv.

Nu är det Fair Trade loggan som ska synas i alla sammanhang. Grattis till organisationen rättvisemärkt och alla kampanjarbetare.



Låååånga listan

Stundomsinnad eller alldenstund ord som säger så mycket men som vi inte använder. Nu   samlar DN in ord på sin Långa listan, ord som "adopterats" av någon tycker just det ordet har en speciell betydelse. Kika på http://www.dn.se/dnbok/adoptera-ett-ord-kampanjen-1.903852 så hittar du hela långa listan, listan som ger mig som läsare många tänkvärda tankar.