Minska vårfloden med min grannes våfflor

 

Äntligen ser det ut som grannen Eric kan bjuda på våfflor enligt hans specialrecept. Någon snödriva ska väl finnas kvar den 25:e då det är Marie Bebådelsedagen, då man ska äta våfflor.

Min granne sen närmare 30 år hävdar med bestämdhet att de bästa våfflorna, är de som lagas med snö. Ja inget snömos utan smält snö. Har sett flera recept och läst olika tips de senaste dagarna. Bubbelvatten hit och bubbelvatten dit hävdar olika experter. Nej jag gör som Eric, ta och smälter snö och ha i våffelsmeten. Även ett bidrag för att minska vårfloden.

Recept: 

Smält 50 gram kravsmör, låt svalna

Smält snö så det blir två dl

Vispa ihop med 2 dl mjöl ,½ tsk bakpulver och 1 msk socker

Vispa i smöret och 3 dl gräddfil, eller grädde och fil blandat

Smaskens i snösmältningstider


Rättighet att välja rätt

 

Mat ska lagas nära den som ska äta och givetvis ska alla ha rätt att välja vilken rätt man vill ha på sin tallrik. Så här vill vi väl alla ha det när vi blir äldre, men så fungerar det ju tyvärr inte på äldreboendena i Kalmar. Det är många som kontaktat oss, både personal och anhöriga som vill att omsorgsnämnden ska ta beslut om att börja laga maten i äldreboendena, ge de äldre möjlighet att vara med och påverka menyn, känna dofter av nylagad mat och höra fräset av smör i en stekpanna. En måltid ska avnjutas av alla våra sinnen. Nu vet vi att några kommuner har lyssnat på sina invånare och bytt ut storköken mot mindre och mer personliga kök utan att få ökade kostnader. Personal finns redan och att bygga flera små kök kostar mycket mindre än att bygga ett stort  centralt produktionskök.

 

Ingegerd Petersson, 1:e viceordf. omsorgsnämnden  (  c )

Marika Danielsson, ersättare omsorgsnämnden  ( c )