När kan vi avskaffa Rättvisemärkt?



Idag är det Förenta Nationernas dag. FN-dagen ses världen över som ett tillfälle att fira fred och frihet, mänskliga rättigheter och demokrati. Det är också en dag då vi uppmärksammar det som inte är bra - sådant som fattigdom, förtryck, svält, miljöproblem och militär upprustning. I 63 år har FN funnits, som en arena för världens länder att mötas i konstruktiv dialog. I år är det också 60 år sedan deklarationen om de mänskliga rättigheterna kom till. Numera är det svårt att tänka sig en värld utan denna globala deklaration om varje individs okränkbarhet och lika värde. Den respekteras tyvärr inte alltid, men är i kraft av sin globala acceptans ett oerhört starkt verktyg för kampen mot orättvisor och förtryck! Många av världens humanitära frivilligorganisationer tar sitt avstamp i deklarationens text.


En av dessa organisationer är Rättvisemärkt, som står för rättvis handel med producenter i fattigare länder. Vi anser att Rättvisemärkt borde avskaffas. Det är inte rimligt att det ska behövas en särskild märkning av varor som producerats under godtagbara förhållanden, där tillverkaren fått en skälig lön och ett visst inflytande över sin arbetsplats. Det borde vara en självklarhet för all produktion! Det är inte rimligt att vi i västvärlden bygger vårt välstånd på fattiga människors knäckta ryggar och förtryckta rättigheter. De är födda med exakt samma okränkbara mänskliga rättigheter som du och jag! Artikel 1 i deklarationen lyder "Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De har utrustats med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av gemenskap." Lever vi upp till denna artikel när vi handlar varor som producerats under människovidriga förhållanden? Vi bör handla gentemot varandra i en anda av gemenskap, eftersom alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. Självklart. Allt vi konsumerar bör därför vara rättvist producerat - och därför ska inte något så befängt som Rättvisemärkt finnas.


Nu är världen inte så mild som vi önskar. Dagligen förslavas, kränks, misshandlas, mördas, förgiftas, förtrycks, våldtas och fördrivs människor. Oftast långt, långt borta från våra journalisters pennor och kameror. Och allt för ofta med resultatet att vår tröja eller våra bananer kostar ett par kronor mindre att köpa. I upphöjd omedvetenhet bidrar vi till fortsatt förtryck. Därför behövs en så befängd märkning som Rättvisemärkt, och därför behövs deklarationen om de mänskliga rättigheterna och FN.



Niklas Carlsson

Ordförande för Kalmar läns FN-distrikt och ambassadör för Rättvisemärkt


Ingegerd Petersson

Ordförande Världsbutiken Kalmar och ambassadör för Rättvisemärkt