Vid köksbordet ska de nära besluten tas

Idag är det FN:s internationella familjedag, det finns många tankar om familjers situation på vårt klot i dag, jag tänker på alla barn som inte har några familjer. Det kan kännas lite som en ankdam att i Kalmar prata valfrihet för familjerna, valfrihet för familjerna i Kalmar att välja hur man vill forma omsorgen för sina barn. Men frågan är nog så viktig.

I höstas skrev jag en motion till kommunfullmäktige, där jag vill införa enskilda familjedaghem som ett alternativ för de föräldrar som så önskar.


Bakgrunden är att det är djupt orättvist, som det har varit, dvs att vi skatttebetalare i Kalmar subventionerar varje dagisplats med 120 000 kr/ år. Men de familjer som vill vara hemma för att ta and om sina egna barn får inte del av denna förmån. Det har jag ändrat på nu, ändrat på med stöd av övriga allianspartier i Kalmar och även s och mp. Tack för ett gott samarbete.

Beslutet innebär i korthet att:



Utföraren ska ha F-skattesedel

Ett avtal mellan företagaren och kommunen tecknas

Det är inte tillåtet att enbart ha egna barn i familjedaghemmet

Utföraren ordnar sin egen kö

Kommunen ersätter utföraren med en ersättning som motsvarar

vad kommunal verksamhet kostar


Fair trade


Självklart ska vi handla uthålligt, dvs Rättvisemärkt, kravodlat och närproducerat. Ibland finns situationer då det inte funkar. För många är det ekonomin som är hindret, många varor och tjänster dyrare. Men tänk nytt, I våras när Studieförbundet Vuxenskolan hade stämma i  Läckeby bygdegård, norr om Kalmar hade vi temat Fika med en schysst böna?

En synpunkt som kom upp var att: Köp rättvisemärkt kaffe, tänk efter innan du brygger, hur många koppar kaffe dricker vi nu? Hur mycket häller vi ut i vasken. Jag har börjat tänka så, kokar ett par koppar mindre, dvs så mycket som vi dricker upp. På så vis blir Rättvisemärkt kaffe inte dyrare, det är min övertygelse och mitt tips jag vill ge till alla som läser detta, med anledning av Fair Trade dagen den 13 maj.

Avslutningsvis vill jag säga ATT Barn ska leka med bollar inte sy dom, fråga efter rättvisemärkta fotbollar i din sportaffär.

Nu ska jag passa på att njuta av solen ?..