Tvätta med nötter

Visste du att man kan tvätta med nötter istället för tvättmedel? Jag har gjort det några månader nu och är väldigt nöjd. Tvätten blir ren och miljöpåverkan noll… Dessutom blir det billigt….. Tvätttnötterna är egentligen frukter som växer i bla Indien. De vi säljer i Världsbutiken i Kalmar nu odlas i Indien och plockas av kvinnor som sedan säljer vidare. Vi säljer nötterna i små tygpåsar, som man lägger direkt i tvättmaskinen. Nötterna kan användas 6-8 gånger, dvs det blir mycket ren tvätt. Vi tycker att våra kläder blir rena, och nötterna innehåller ju inga blekmedel, så jag använder dom även till svarta kläder. Testa du också!!

Rättvis handel ett viktigt verktyg

Ska vi nå FN:s miljömålen är rättvis handel ett av de viktigaste verktygen. Världsbutikernas årsmöte som just nu pågår i Kalmar kommer idag att lyfta frågan genom Klimatkampanjen www.worldfairtradeday09.org/ som lanseras på Fair Trade day, den 9 maj. Att handla rättvist producerade varor, gör att du och jag i våra dagliga val bidrar till en bättre miljö.


Service på landsbygden livsviktigt


Lokalt engagemang byggs underifrån, nu gör vi det, onsdagen den 6 maj arrangerar Länsstyrelsen, Regionförbundet, FLF ( Föreningen Landsbygdhandelns Främjande)  och Hela Sverige ska leva,  en konferens på temat service på landsbygden.

Fokus på konferensen är bensinmackar och livsmedelsbutiker på landsbygden och hur positiva lösningar kan uppstå genom lokalt engagemang.

Målgrupp är engagerade människor och föreningar på landsbygden samt kommunala politiker och tjänstemän.

 Vill du veta mer, http://www.helasverigeskaleva.se/


Green Living

Ja det vill vi väl alla men hur ska vi nå dit? Kalmar Science Park http://www.kalmarsciencepark.se/  har gjort en förstudie och försöker nu få med sig företag i länet att erbjuda produkter, varor och tjänster som gör det enklare för oss konsumenter att bli Green Living. Hoppas att många företagare nappar på att helt gratis ingå i ett långsiktigt projekt och på så vis ge oss ett hållbarare leverne. Vi som var på frukostmötet i dag, fick veta mer och jag tror de flesta tände till.


Stämmotider

Nu duggar det tätt med alla årsstämmor i olika organisationer. Men visst är det underbart med den kraft som finns i folkrörelsesverige. Oavsett om det är Centerpartiet, Studieförbundet Vuxenskolan, Bygdegårdarna eller Hela sverige ska leva, så är det just organisationerna som får Hela Sverige att leva genom folkrörelserna. Det är inte så många av de kommersiella krafterna som når ut...

I veckan ska jag ladda för att vara arrangör för Välrdsbutikernas årsmöte i Kalmar. Det finns 43 butiker i landet och de flesta kommer att vara representerade den 24-26 april. Vi ska årsmötesförhandla, ha fest och bolagsstämma. Dessutom komme en mängd seminarier att genomföras. och en riktigt spännade aktivitet, Lilla Mingelskolan som Ingela Carlsson ska hålla i. Vill du veta mer, kolla www.varldsbutikerna.org.

Får de gamla LOV att välja?


Ja inte i Kalmar, det ska mycket till om Kalmar kommuns betongsossestyrda ledning ska acceptera att vi inför valfrihet inom äldreomsorgen. I går var jag på  SKL i Stockholm och lyssnade på politiker, tjänstemän och företrädare för Svenskt Näringsliv som utifrån sina olika erfarenheter berättade om vad valfrihet inom äldreomsorgen innebär. I Kalmar har vi ansökt om och erhållit 1,5 miljoner från regeringen för att utreda förutsättningarna för valfrihet.. men ska man tolka de signaler som jag fått idag så kommer våra gamla aldrig att få välja, vem som ger hjälp, vad man får hjälp med och när man får hjälpen. Kanske vill Rut, ja vi kallar henne så idag gå en promenad i solskenet, då är det ju Rut som ska bestämma det och inte vad som står i hemtjänstens tummade pärm.


Har Ylva Johansson varit på festmåltid i Kalmar?

Möjligheten att få välja vad man äter till lunch står inte högt i kurs i Kalmar,  om du är gammal och inte kan laga din mat längre. Då får du om du  en låda med mat, dag ut och dag in, med en sjuveckorsmatsedel. Inte en möjlighet att välja, det är väl därför Ylva Johansson gjorde sitt utspel häromdagen att pensionärer ska få välja mat fem dagar per år, kanske tom ta ett glas vin till att snacka om fyrkantighet. Kan tro att hon fått tipset från Kalmar