Självklart val

Visst ska våra äldre få välja vem som dom får hjälp likaväl som att föräldrar kan välja vilken skola barnen ska gå i, därför kommer vi att driva frågan om att Kalmar kommun ska ansöka om de särskilda stimulansmedlen som regeringen erbjuder kommunerna för att underlätta och kompensera de extrakostnader som uppstår i samband med införandet av Fritt val inom äldreomsorgen och för personer med funktionsnedsättning.        


Regeringen ger kommunerna möjlighet att ansöka om bidrag för att kompensera extrakostnader i samband med införandet av Fritt val inom äldreomsorgen och för personer med funktionsnedsättning. Självklart ska vi ge våra brukare möjligheter att välja var dom ska bo, vem som dom får hjälp av. Det är självklart för mig berättade jag vid den äldreomsorgskonferens som arrangerades i Kalmar på onsdagen där bla Barbro Westerholm ( fp) medverkade i rollen som ordförande i äldre boendedelegationen. Westerholm gav åhörarna många exempel på hur regeringen kommer att ge de äldre och de med funktionsnedsättning möjligheter till tryggare boenden. I Kalmar kommer alliansens politiker i omsorgsnämnden tillsammans kraftsamla kring några frågor inför kommunfullmäktiges budgetsammanträde den 16 juni.

.


Livet när det är som bäst


Sitter i sommarstugan, kom hit i går kväll efter en intressant och mycket lärorik dag om Landsbygdsutveckling i Växjö i går.

En fransk organisation som jobbar med landsbygdsutveckling i Auvergne, en landsbygdsregion i södra Frankrike medverkade i en landsbygdskonferens som Länsbygderådet i Kronoberg http://www.helasverige.se/  arrangerade. Tack Emma och alla ni andra.

I midsommarveckan (hur kan man arrangera en landsbygdskonferens den veckan?) håller man ett sommaruniversitet i staden Clermont-Ferrand. http://www.welcomefair.com/ spännande men nu gäller det att sätta ner foten.

Jag var där som ledamot av Hela Sverige ska leva. Från regionen fanns representanter från flera kommuner som framgångsrikt jobbat med att få människor från andra länder att bosätta sig här, Högsby, Tingsryd, Älmhult, Borgholm var några, även arbetsförmedlingen var på plats och gav sina aspekter på frågan. Jättespännande. Givetvis hade vi även bjudit in Car-Samuelsson, Virserums Köping också. Konferensen var på Viks, vilken ställe, tydligen Södras gamla direktörstjänstebostad som nu var konferensanläggning, och maten, och dessertbuffén.


Från Växjö körde jag upp till sommarstugan i Rödmossa, söder om Virserum. Där kapade Niklas ved inför vintern, så det var bara att hoppa i vedkaparmundering, med hörselskydd, skyddsglasögon och keps. Men det är härliga att jobba med händerna, speciellt när det är maskinerna som gör jobbet!!!! Tack vare min bror Lars så kan vi fixa ved på ett enkelt sätt, kap och klyv i ett, en elevator tar den färdiga veden ner i stora säckar som vi sedan kör in i vedboden i Kalmar och Rödmossa.


Här i Rödmossa har vi fem kakelugnar och en köksspis som samtliga slukar ved under större delen av året.

När det var klart hade mamma gjort jättegoda varma mackor med kantarellstuvning. Gissa vem som somnade framför TV:n innan Pirelli skulle göra sitt nummer. Men jag vakande till strålande sol och fågelsång i morse, och en kopp kaffe på sängen, visst är livet härligt.

Platt fall

Så blev det hemma hos oss i lördags, fullt upp, mycket resor och fredagskvällen avslutade vi med födelsedagskalas för Niklas. Vaknar på lördag morgon en hel helg hemma,  kände att jag kunde göra precis vad jag vill. Ett par timmar vid datorn, det är ju budgetarbete på gång, jag vill prioritera stödet till de ideella organisationerna, i första hand Röda Korset. Tänkte skriva lite om det och lite kring Fritt val inom äldreomsorgen.
Fritt val ja, var på utbildning om det i Stockholm, visst blir det bra när kommunerna får hjälp att starta uppett system som innebär att den som får hjälp från exempelvis hemtjänsten får rätt att välja vem som ska ge hjälpen. Äntligen....

Men då läser jag i tidningenett företag i Kalmar rear ut trädgårdsplattor, ska vi åka dit? Ja det gjorde vi, flera gånger, för grannens släpkärra som vi brukar låna får man inte lasta så mycket på. Nu har minst 20 kvm  trädgårdsplattor som vi ska lägga på olika kreativa sätt, så var det med den vilan. Men en stund på soffan blev det i varje fall efter lunch på igår.

Många bollar


Så blir det när det finns så mycket som känns angeläget och roligt att engagera sig i. I går kväll hade vi medlemsmöte i Världsbutiken. Jonas berättade om Fair Trade City arbete och hur det fortskrider i Kalmar. En styrgrupp håller på att formera sig och inventeringen av vilka rättvisemärkta varor som finns att tillgå i Kalmar är i full gång. Spännande!!! Johan hade med sig en hel korg med nybakade fortfarande ljumma havrekakor, så härligt, dom med russin gillade jag bäst. När jag kom hem i går kväll var jag riktigt trött, hade varit hos tandläkaren på morgonen, datastrul där så det var helt meningslöst att gå dit. Kunde knappast ens få en ny tid. Ja det låter gnälligt, men visst förväntar man sig att det ska funka, undrar vad jag får för räkning på det besöket????

Under eftermiddagen körde jag upp till Virserum, 11 mil för att delta i Länsbygderådets arbetsutskott. Kul att träffa ledamöterna och ta del av deras arbete. Hem igen och som sagt på kvällsmötet.

Vaknade idag med världens arbetslust, har fixat med en konferens som Centerkvinnorna i Klamr län sak arrangera den 23 juni, i just Virserum. Inez Abramsson vice ordförande i Hela Sverige ska leva samt tre centerkommunalråd från Grannkommunerna till Hultsfreds kommun, vilken laguppställning.. Lena Karlsson från Uppvidinge, Ewa Engdahl från Högsby och Gunilla Hjelm från Vetlanda som så sent som i går kväll blev vald av Centergruppen i Vetlanda till att bli deras kommunalråd. Visst är det häftigt... Konferensen kommer att avslutas med att vi går och lyssnar på Sanne Nielsens konsert som är i Virserum med anledning av att det är Virserums musikdagar. http://www.virserum.se/ Du kommer att ha möjlighet att läsa mer om konferensen under www.centerkvinnorna.se/kalmarlan

Att jag sedan träffade företrädare för Röda Korsets projekt Mentor till mentor var en riktig kick, nu ska vi försöka få till en studieresa till Värnamo där kommun är en föregångare vad det gäller flyktingmottagande. Efter alla dessa bollar har det varit en fantastisk kväll, Niklas och jag har jobbat med att förnya grusgången, lagt gatsten i kanterna istället för gamla järnvägsslipers, lagt på nytt natursingel och inte minst har Niklas grävt upp en massa grästorvor, det blir riktigt fint. Så härligt att jobba med handfast arbete efter en dag vid skärmen och med telefonen i örat....Och så roligt det är att förnya och jobba tillsammans.


Rättvisemärkt en rörelse i rätt riktning

Den internationella Fair Trade dagen lördagen den 10 maj uppmärksammas av den relativt nystartade Världsbutiken i Kalmar. Nyligen blev jag vald till ordförande i föreningen Världsbutiken i Kalmar. Nu  vill vi uppmärksamma Fair Trade dagen den 10 maj  och har med anledning av detta gjort en liten helt ovetenskaplig inventering av ett antal livsmedelsbutiker i Kalmar kommun. Inventeringen har bestått av att vi besökt butiker och sett över tillgången på Rättvisemärkta och Fair Trademärkta produkter.


Rättvisemärkt nådde under 2007 nya höjder i Sverige. Försäljningen av Rättvisemärkt ökade med hela 165 % jämfört med 2006 och omsatte drygt 400 miljoner kronor på den svenska marknaden. Ökningen beror främst på bättre tillgänglighet som gjort att konsumenter enkelt kunnat köpa varor som de tidigare behövt fråga efter. Dessutom har nya aktörer och produkter kommit ut på marknaden. Allt fler känner också till och vill köpa Rättvisemärkt, enligt en färsk undersökning. Utan att ha någon statistik kan vi med glädje konstatera att även i Kalmar har intresset ökat markant både bland kunder och i butikernas hyllor.

Försäljningen av befintliga varugrupper som t ex kaffe och bananer utgjorde en stor del av ökningen, men även nyare varugrupper som t ex rosor, juice, socker och vin har gjort succé. Totalt finns det nu ca 450 märkta varor i Sverige. Det kan man väl säga är en rörelse i rätt riktning.


Vårkänslor

- ja det är väl det minsta, i år kom sommaren med en gång.  I morse när jag hämtade tidningen så riktigt översköljdes jag av den ljuvliga doften från grannens hägg. Nog hade han rätt skomakaren som enligt sägnen "tog ledigt mellan hägg och syren".

Nu rusar det på som aldrig förr tycker jag, har varit på Öland måndag tisdag med Övervakningskomittén för stödet till landsbygden. Dvs den kommitté som ska övervaka så att de EU bidrag som ska betals ut för att stödja och utveckla landsbygden används på det sätt som det är tänkt. Vi sammanträder två gånge rom året och detta var det andra tillfället jag var med på. Första daegn var formell, med beslut om att lägga 2007 års verksamhet till handlingarna.... Vi var på Halltorp och det är ju fantastiskt att få vara där. I går ägnades dagen åt studiebesök på den öländska landsbygden. Vi var på Vickleby gård, Håks Vingård, hos familjen Velin, och avslutade hos Betsy och Göran Gottfridsson, fick lära en del om sparrisodling och träffa ännu ett par entusiastiska entrepenörer. Öland visade upp sig från sin bästa sida och på eftermiddegn stannade vi till på Alvaret och där hade LRF avdelningen dukat upp fika med bullar och kakor, jag är övertygad om att formkakorna var bakade på smör eller hur Gerd Åstrand?  som var en av de som bjöd oss på kaffe.

Det var en mycket lärorik dag där jag fick mycket kunskaper om den öländske lantbrukarens förutsättningar. Nu var vi bara på södra Öland, en runda upp i norr i de karga byarna hade ju gett ytterligare ett perspektiv.

http://www.ostran.se/nyheter/oeland/med_ansvar_foer_35_miljarder