Rättvisemärkt en rörelse i rätt riktning

Den internationella Fair Trade dagen lördagen den 10 maj uppmärksammas av den relativt nystartade Världsbutiken i Kalmar. Nyligen blev jag vald till ordförande i föreningen Världsbutiken i Kalmar. Nu  vill vi uppmärksamma Fair Trade dagen den 10 maj  och har med anledning av detta gjort en liten helt ovetenskaplig inventering av ett antal livsmedelsbutiker i Kalmar kommun. Inventeringen har bestått av att vi besökt butiker och sett över tillgången på Rättvisemärkta och Fair Trademärkta produkter.


Rättvisemärkt nådde under 2007 nya höjder i Sverige. Försäljningen av Rättvisemärkt ökade med hela 165 % jämfört med 2006 och omsatte drygt 400 miljoner kronor på den svenska marknaden. Ökningen beror främst på bättre tillgänglighet som gjort att konsumenter enkelt kunnat köpa varor som de tidigare behövt fråga efter. Dessutom har nya aktörer och produkter kommit ut på marknaden. Allt fler känner också till och vill köpa Rättvisemärkt, enligt en färsk undersökning. Utan att ha någon statistik kan vi med glädje konstatera att även i Kalmar har intresset ökat markant både bland kunder och i butikernas hyllor.

Försäljningen av befintliga varugrupper som t ex kaffe och bananer utgjorde en stor del av ökningen, men även nyare varugrupper som t ex rosor, juice, socker och vin har gjort succé. Totalt finns det nu ca 450 märkta varor i Sverige. Det kan man väl säga är en rörelse i rätt riktning.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback