Ledare Kalmar läns tidning

http://klt.nu/ledare-nara-vard-landstingsmajoritetens-svek/

Det jag inte vill vara med om

Fick nu på förmiddagen vara med om något som jag inte vill vara med om, som jag hoppats slippa. 
På väg från Arlanda mot Stockholm var det en människa som hoppat framför ett mötande tåg. Utan att veta vad som låg bakom den här händelse  eller dra några kopplingar till det.
Något som fyller mina tankar väldigt mycket just nu, men även under den tiden som varit sedan jag beslutade mig för att kandidera till landstinget, är just psykiatrin. Träffar regelbundet vänner som jobbar inom psykiatrin, möter människor som jag vet mår dåligt. Här har vi en stor utmaning att lösa. Allt för att göra vardagen bättre för allt fler.
 
 

Landstingsmajoriteten sviker kulturen

Vid gårdagens kulturdebatt på Kalmar Konstmuseum lyftes frågan om hur det offentliga följer den sk 1% regeln. Dvs att den som bygger avsätter 1% av byggkostnaden och för konstnärlig utsmyckning? denna bör då upphandlas samtidigt som bygget upphandlas så konstnären är med under hela planeringsfasen. Vi minns Borgholms Vårdcentral som invigdes i våras, där fanns ingen utsmyckning. I dagarna ska invigdes en hälsocentral för flyktingar i Hultsfred, samma där ingen konstnärlig utsmyckning. I kulturberedningen har vi diskuterat frågan och enats om att vi skriver in 1% regeln i vår policy för konstinköp. Trots detta har Kulturberedningens ordförande Linda Fleetwood och landstingsråd släppt igenom de båda ärendena, utan att 1% regeln följdes. Där blev det ingen verkstad i landstingsmajoriteten av Kulturberedningens beslut.

Gör inte slut med RUT!



RUT-avdraget för hushållsnära tjänster är en reform som har skapat nya jobb, gjort svarta jobb vita, underlättat vardagen för främst barnfamiljer och pensionärer, och ökat kvinnors företagande. 7 av 10 företagare inom städ- och hemservice är kvinnor. Varför ta bort en reform som är en succé, skapar nya jobb och finansierar sig själv? Gör inte slut med RUT!

Förra året, 2013, utförde cirka 17 000 företag RUT-arbeten åt hela 538 000 köpare i Sverige. Den typiska användaren av RUT är pensionärer och barnfamiljer. Av köparna hade 68 procent inkomster under 32 000 kronor i månaden. I Kalmar kommun, under 2013, var det 3 668 kunder som köpte RUT – tjänster och betalade 12 767 544 kr till företag som oftast ägs och drivs av kvinnor. Företag som betalar skatt och sociala avgifter och lön till sina anställda som i sin tur betalar skatt på sin lön.

I Sverige är vanligtvis endast 25 procent av företagare kvinnor – men inom städ- och hemtjänst är hela 70 procent av företagarna kvinnor. Många av dessa är utrikesfödda kvinnor. Dessutom tas hela 70 procent av besluten att köpa hushållstjänster också av kvinnor, som tack vare RUT får vardagen att gå ihop.

RUT är alltså en reform som har positiva effekter på företagande, sysselsättning och jämställdhet. Den skapar nya jobb i hela Sverige och kostar inte staten något, eftersom den är självfinansierande. Men om RUT skulle tas bort skulle, enligt Almega, 7 300 jobb försvinna.

Centerpartiet lade som första parti en motion om RUT i riksdagen redan år 2003. År 2014 försvarar och kämpar vi fortfarande för reformen – en reform som framför allt gynnar kvinnor och jämställdheten i Sverige. Gör inte slut med RUT!


Lagt i en ny växel i valarbetet

Nu börjar det snurra på, tempot ökar markant, långa listor på att göra, samtidigt som ny ”att göra” läggs till. Morgonen ägnades åt kulturella klurigheter. Eftermiddagens kultursamtal med konstnär på galleri och därefter har tangenterna på datorn gått varma. Tur att jag var ute och luftade mig en några timmar och kampanjade på Kvarnholmen. Nu accelererar tempot i valmotorerna….


Rik kultur

I morgon ska jag besöka Slakmöre bygdegård i norra Kalmar kommun. Bygdegårdarna är ett viktigt nav på många orter i på landsbygden. Den gemensamma samlingslokalen där alla åldrar samlas för olika aktiviter. För mig är det viktigt att hela länet ska ha tillgång till ett rikt kulturutbud. Kultur är både djupaste mening, ytligaste underhållning, kunskap och gemenskap och en viktig del av vårt näringsliv. Kulturupplevelser breddar våra horisonter, stärker den demokratiska grunden och ger möjligheter till livslångt lärande. Jag vill att kulturen ska bidra till att stödja talanger, vårda och utveckla vårt kulturarv. Kulturarvet ger oss viktiga insikter om vår historia och hembygd. Oavsett var vi bor, vilken kulturell och social bakgrund eller var i livet vi finns ska alla ges möjlighet att ta del av kultur, både på våra kulturinstitutioner, i bygdegårdar och på gator och torg.

Viktigt för en levande landsbygd är att bredbandsutbyggnaden  fortsätter, vilket Centerpartiet skapat ekonomiska förutsättningar för.

 

 


Ostkakepanelen har haft provsmakning


Började dagen med ett härlig frukost på Rugstorps lantkafe. Där hade familjen Ivansson, bullat upp ordentligt. Eftersom det var lördag var dessutom bröddisken välfylld med olika matbröd och kaffebröd. Givetvis var brödet bakat från grunden på gården.
Vi kom i snack med ett par i sin bästa ålder, som hade sommartorp i närheten, dom berättade hur fantastiskt det var att ha ett fik/ brödbutik i grannskapet.
Blev mer lokalt i dag, Isterband från Tveta, potatis från landet, tomater från Bjärshult, jordgubbssylt från Aby, grädde från Emå, och som krona på verket, Ostkaka från Rugstorp.
Ingelies ostkaka får ”fem kopparbunkar” av fem möjlig av den hårda och ostkakevana juryn i Rödmossa. Juryn bestod av fem personer, mellan 19 år och 82 år. Juryn var enhällig!

Min matresa fortsätter i kväll med kräftskiva. Signalkräftorna kommer från sjön någon km bort, väljer att inte återge den måltiden mer än så…. Slurp!
Närodlat givitvis på min spis

Vad gör sjuksköterskan på vägen hem?



Valet närmar sig med stormsteg, idag har vi haft en kreativ dag med landstingsgruppen, en mixning av den nyvarande och den blivande (hoppas jag). Ett mycket intressant samtal med kommunsjuksköterskan i Bockara som berätta om sitt jobb, hur det förändras och vilka resurser som finns för att stödja de som behöver sköterskans hjälp, både på särskilt boende och i hemmamiljö. Vård ges till alla åldrar men ett myndighet beslut behövs. Sjuksköterskan vi träffade hade lång erfarenhet, gav oss känslan av gedigen kunskap och ett stort varmt hjärta. Som en liten anekdot, berättade hon att det hände då och då att ” på hemvägen” från ordinarie besök, kunde hon stanna till hos någon som kontaktat eller som hon kände kanske behövde den där lilla extra tillsynen.
Den här sjuksköterskan, liksom alla andra som jobbar inom vården gör ett fantastiskt arbete för att vårda och stödja de som av olika anledningar behöver hjälp. Nära vård där kommun och landsting samverkar, exempelvis på landsbygden. Då kan den som exempelvis behöver en omläggning, kontakta kommunsköterskan på orten istället för att behöva åka kanske 3-4 mil till en distriktssköterska. Så vill jag se framtiden, med Nära vård. Sen får tjänstemännen reda ut hur det ska fungera i praktiken med debitering osv.