Landsbygdsboende endast för tålmodiga




Ja det kan jag verkligen konstatera efter ett besök hos Triabo Medborgarförening i deras trivsamma skolhus på fredagen. Ja, var ska jag börja....

Jag körde i väldigt god tid från Kalmar, för det var snöväder på gång. Vägen var inte så välplogad och på en stäcka kring Skoghult låg stora snöklot mitt i vägen. Tydligen någon som ställt in snöplogen fel...Men do m var mjuka så det gick bra. Väl i Triabo, så var det strömlöst, men med vedspisar och kaminer hade man fått upp värmen bra i den gamla skolsalen. Kokkaffe blev dagens specialitet, jättegott. Men att ofta drabbas av strömavbrott och telefonavbrott gör inte livet på landet enkelt. Det berättade Mona, Ingrid och Eva-Maria och alla dom andra som var med på mötet där vi skulle spåna om Triabo stationssamhälles visioner.

Och visst fanns det visioner, allmän uppsnyggning av samhället. Hur får vi bukt med ån som svämmar över titt som tätt, hur kan vi påverka så vi får bättre bussförbindelser till exempelvis Hultsfred och Åseda. Ja det här var viktiga frågor för människorna i Triabo, dessa ska jag försöka hjälpa dom att teckna ner i ett dokument för att sedan använda som grund för ansökningar av LEADER Pengar och i optionsarbete mot ex KLT.


Ja just det KLT, en man som var med på mötet som också bor i Kalmar hade i god tid bokat färdtjänst för att åka från Triabo till Järnvägsstationen i Hultsfred för att ta tåget därifrån. Då ringer man från KLT och säger att man hittar inte beställningen, trots att han fått den bekräftad på mejl.

En stund därefter ringer dom igen och säger att dom har ingen bil som kan köra honom. Vad är detta, ska man inte kunna lita på färdtjänsten så man vet att man kommer med tåget. Som tur var fanns det ett senare tåg och han kunde stanna kvar i huset under tiden han väntade... Det hade inte varit kul att stå ute i snön och vänta två timmar.


Hur gick det med landsbygdsutvecklingen? Jo strömmen kom tillbaka, en massa punkter tecknades ned och nu är det full fart i Medborgarföreningen i Triabo, Tack för att jag fick komma och besöka er.


Rättvisa fyrverkerier igen

Kalmar den 11 dec 2008


Öppet brev till Barometerns chefredaktör Gunilla Sax:

Återigen Ingen rök utan eld /  Ont krut förgås inte så lätt


För snart ett år sedan ställde jag några frågor till Barometerns chefredaktör Gunilla som då hette Andreasson.

Jag ställde frågade vilka krav man från Barometern/OT ställer när man handlar in fyrverkeripjäserna till de stora festliga nyårsfyrverkerierna i Kalmar och Oskarshamn på nyårsafton. Nu börjar 2008 lida mot sitt slut och jag hoppas att vi även i år få se det fina fyrverkeriet som Baromtern/OT bjuder på.

Under 2008 har Kalmar kommun ansökt om och blivit diplomerad som Fairtrade City, som innebär att Kalmar har börjat sin resa mot att ta mer etiska hänsyn i sina inköp. Miljöfrågorna är om möjligt mer aktuella nu än någonsin. Frågorna jag ställde för snart ett år sedan och som jag ställer nu igen är:

Hur har ni försäkrat er om att kraven på miljön i samband med produktion och avfyrande av fyrverkerier säkerställs?

Min nästa fråga är: Hur har ni undersökt om arbetsmiljön och övriga förhållanden för de som tillverkar fyrverkeripjäserna är "Rättvisa"?

I ditt svar förra året skrev du att de större pjäserna tillverkas i Europa, men att vissa pjäser tillverkas i Kina. Har ni följt upp hur produktionen av fyrverkerier utförs? Har ni ställt ytterligare krav på "rättvisa arbetsförhållanden" under produktion och transporter?

Vi har alla möjligheter att arbeta för en mer hållbar värld, med utrymme för hänsyn till både människa och miljö. Därför uppmuntrar jag alla politiker, näringsidkare och enskilda konsumenter att efterfråga mer hållbara produkter. Våra val gör skillnad!

Ingegerd Petersson, Kalmar

Ordförande Världsbutiken i Kalmar och Centerpartist