Östran noterar rättvisa fyrverkerier

Till  min glädje ser jag i dagens media att även Östran  noterat mitt öppna brev till tidningen Barometern med anledning av att jag sfårgan om tidningen till nästa nyårsfyrverkeri kan tänka sig att kräva miljövänliga och rättvisa fyrverkerier

http://www.ostran.se/nyheter/kalmar/vill_taenda_miljoevaenligt

Vill tända miljövänligt

Ingegerd Petersson efterlyser bättre fyrverkerier

Ingegerd Petersson.

Ingegerd Petersson.

KALMAR 

- Visst är det festligt med fyrverkerier. Jag gillar när det blixtrar och dundrar och de fantastiska stjärnfallen, men var finns miljötänkandet?

Nästa nyår vill Ingegerd Petersson, centerpartist i Kalmar, tända på miljövänliga och rättvist tillverkade fyrverkerier.

Under några hektiska dagar skjuts det fyrverkerier för ett par hundra miljoner. Det finns ingen inhemsk tillverkning, fyrverkerierna importeras från Kina.

Upp i rök

- Nu gissar jag bara, men visst finns det anledning att tro att arbetsmiljön för de anställda på fyrverkeriefabrikerna långt bort i Asien inte stämmer med de krav vi här ställer på arbetsmiljö. Vi vet att det tar tid att ställa om tillverkning, men det är hög tid att påbörja den delen av miljöarbetet som lätt går upp i rök.

I fyrverkerier ingår ett 20-tal olika metaller som gör att raketerna får färg och smäller. Aluminum och järn ger gnistregn, barium ger grön färg, koppar blå, magnesium vit, natrium gul och strontium röd. Tas tungmetallerna bort, och fyrverkerierna blir mer miljövänliga blir det bara vita fyrverkerier.

- Vi kommer ihåg hur snabbt pappersindustrin ställde om när vi konsumenter inte längre ville ha klorblekt papper. Nu går det inte att jämföra svensk processindustri och företag i andra världsdelar, men det är vi konsumenter som til syvende och sist bestämmer, menar Ingegerd Petersson.

De metaller som förknippas med hälso- och miljöproblem är främst tungmetallerna kvicksilver, bly, kadmium, krom, koppar och zink. Kvicksilver, kadmium och bly kan lagras i djur och människor, de bryts inte ner och är farliga redan i långa koncentrationer.

Utsläppen från fyrverkerier anses inte ha någon signifikant negativ på verkan på miljön eftersom de är små i jämförelse med utsläppen från andra källor. I pyroteknikutredningen , SOU 1999:128, konstaterades att utsläppen från fyrverkerier är försumbara.

Testade och godkända

Under millenieskiftet registrerades kraftigt förhöjda världen av tungmetaller i luften i Stockhol, enligt en rapport från miljöförvaltningen i Stockholms stad.

De största höjningarna var av vanadium, krom, nickel, strnitum och titan, 400 till 500 gånger högre än normalt, halterna av mangan och molybden var förhöjda cirka 200 - 300 gånger. Men höjningen var tillfällig.

Enligt Räddningsverket köper konsumenter i Sverige fyrverkerier för cirka 200 miljoner kronor varje år. Alla fyrverkerier som säljs ska vara testade och godkända av Räddningsverket.

Karin Asmundsson
[email protected]
0480-613 31

Kommentarer
Postat av: Ingela Carlson

Hej Ingegerd & och alla nyårsfirare!

En bra tanke med miljövänliga fyrverkerier tycker jag! Tanken är svindlande när man tänker på hur många kronor som "bara" går upp i rök, under nyårsafton och de kringliggande dagarna.

Dax för alla innovatörer att brinna igång på HUR vi kan fira nyår på ett sätt som gynnar både öga, öra, kropp och själ på ett miljövänligare sätt.

De har säkert duktiga inovatörer även i Kina, där alla pjäser tillverkas och med Fanerdun i stan är ju kontakten i princip redan klar.

Många Kinapuffar små....
(många bäckar små)

Gott nytt år!
Ingela Carlson
Artsit & Inspiratör
www.ingela.nu

2008-01-07 @ 12:20:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback