Bygdegården framtidens mötesplats

Bygdegårdarna runt om oss, är navet i den lokala utvecklingen på landsbygden.  Sker ingen utveckling inom den ideella sektorn på landsbygden stannar utvecklingen, säger Ingegerd Petersson, Kalmar ledamot i Hela Sverige ska levas styrelse, när hon på torsdagen besökte Bygdegårdarnas länsmöte i den nybildade bygdegården i Skammelstorp, Läckeby.

Enligt Glesbygdsverkets årsbok 2008  lades fler skolor ned i gles-och landsbygd under det senaste året än året innan. Antalet små butiker fortsätter också att minska i snabb takt medan stormarknaderna blir fler.   Även "mackdöden" får stora konsekvenser. Men samtidigt pågår också rörelser åt motsatt håll. Årsboken visar till exempel på den inflyttning som har skett till landets gles- och landsbygder av personer från tättbebyggda områden i Europa. För många av dem har just glesheten och de stora ytorna lockat.  Den utbyggnad av vindkraften som nu sker är ett annat exempel där glesheten ibland blir en konkurrensfördel. Såväl utrymmet som vindförhållandena har ofta betydelse för vindkraftparkernas lokalisering. Vindkraftutbyggnaden innebär betydande lokala satsningar i områden där det ofta inte gjorts några större investeringar på många år. Från hela Sverige ska leva driver vi fårgan om en bygdepeng, vid exempelvis etablering av vindkraft, dvs att en del av vinsten går tillbaka till bygden.

Förra veckan hade jag förmånen att få besöka Sörbyn i Bodens kommun, som blev årets utvecklingsbygd, utnämnd av Hela Sverige ska leva i december 2008. Där blomstrade industrihotellet, turistanläggningen som var föreningsdriven hade stora utvecklings/utbyggnadsplaner och det är folket i byn som driver projekten med hjälp av bla Leaderpengar.   I närheten fanns dessutom en av Sveriges största Världsbutiker, ännu ett tecken på att landsbygdens människor ser hållbarhet även i ett globalt perspektiv. Att skapa en långsiktig och hållbar bygd kräver insatser av ekonomisk, ekologisk och inte minst social karaktär. Där har bygdegården en given nyckelroll som mötesplats och motor i den lokala utvecklingen avslutar Ingegerd Petersson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback