En helig ko ska slaktas

 

Läser i SvD att företrädare för  ( v  ) och ( fp) vill sänka eller slopa momsen på klimatsmart mat.

Vi i Centerpartiet drev under många år frågan om att sänka momsen på mat, från 21 % till 12%.  Så skedde också i januari 1996. Folkpartisterna här i Kalmar var då högljutt emot momssänkningen, på insändarsidorna. Nu går företrädare för samma parti in i en ohelig allians med skattehöjarpartiet (v) och vill höja momsen på kött.

I Sverige har vi en kort odlingssäsong, när vi äter klimatsmart behöver vi även ha kött och fisk på våra tallrikar för att få en varierad meny. Så här års börjar de närproducerade grönsakerna och frukterna att bli sällsynta i butikerna. Potatis och andra rotfrukter finns givetvis fortfarande och groddarna i mitt köksfönster frodas. Men det blir ganska enahanda kost under en lång vinter. Inte är det så klimatsmart att importera grönsaker från andra sidan jordklotet för att ha möjlighet att variera kosten

Nu vill de båda debattörerna sänka matmomsen på vegetariska livsmedel och finansiera det genom att en miljöskatt tas ut på kött.

Låt oss själva göra valet i butiken, vi som vill äta kött ska få fortsätta med det och inte bli bestraffade med ännu en skatt. Dessutom bidrar ju korna och fåren som betar våra småländska hagar till ett öppet landskap, vilket jag värnar om.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/subventionera-klimatsmart-mat_4337687.svd



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback